10 mythes
Praten over geestelijke gezondheid? Dat is nog vaak taboe… Bovendien bestaan hierover soms rare ideeën en vooroordelen. Hieronder vind je alvast tien mythes die vaak over geestelijke gezondheid worden verteld.
1. Depressieve symptomen zijn een normaal onderdeel van het ouder worden
NIET WAAR: Depressieve symptomen komen iets meer voor bij ouderen, maar het is een geestelijk gezondheidsprobleem waar zeker niet iedereen die ouder wordt mee te maken krijgt. Dit soort klachten is dus nooit ‘normaal’, en je moet je er niet zomaar bij neerleggen. Een depressie is namelijk goed te behandelen, waardoor het geen blijvend deel van je (oudere) leven hoeft te zijn. Bovendien kunnen depressieve symptomen zelfs voorkomen worden, dit kan door te werken aan je veerkracht en zelfzorg.
2. Mensen die hulp zoeken voor depressieve klachten zijn zwak
NIET WAAR: Vele mensen durven niet over psychische klachten spreken. De stap zetten om hulp te zoeken vraagt dus net veel moed. Bedenk bovendien eens waarom je geen hulp zou zoeken? Als je bijvoorbeeld ernstige rugpijn hebt, zoek je toch ook hulp? In de beide gevallen hebben de problemen met een deel van onze gezondheid te maken. Toch hoef je niet te wachten tot je klachten hebt om over je binnenkant te praten. Je veerkracht versterken en klachten voorkomen is opnieuw beter dan genezen.
3. Ik ben de enige met depressieve klachten
NIET WAAR: Bij de thuiswonende zestigplussers ondervindt 15% depressieve klachten en ontwikkelt 4-5% een depressie. Voorkomen (door je veerkracht te verhogen) is dus beter dan genezen!
4. Mensen zullen denken dat ik gek ben als ik aan een groepssessie voor geestelijke gezondheid deelneem
NIET WAAR: Eigenlijk is of doet iedereen op sommige momenten een beetje gek. Vaak zijn er vooroordelen als er weinig geweten is over geestelijke gezondheid. Door anderen te vertellen over je eigen ervaringen en kennis kan je mee vooroordelen verminderen en hierdoor meehelpen aan het verhinderen van psychische klachten bij elke zestigplusser! Bovendien is Zilverwijzer veel meer dan dat! In Zilverwijzer wordt gezocht naar de krachten van mensen om zo optimaal van het leven te kunnen genieten.
5. Het is beter te zwijgen, praten helpt toch niet
NIET WAAR: In je hoofd wordt een mug al snel een olifant. Daarom is het belangrijk om je zorgen te delen, hoe banaal ze ook mogen zijn. Je bent misschien bang om de ander lastig te vallen? Hou hierbij zeker in gedachten dat het gaat over zaken die JOU bezig houden, en net daarom zijn ze wel belangrijk! Bovendien zien anderen het vaak als een compliment dat jij je zorgen en gedachten aan hun toevertrouwt. Door er met iemand over te praten, krijg je meer vat op de dingen, kan je er iets aan doen en krijg je een betere stemming.
6. Deelnemen aan Zilverwijzer wil zeggen dat er iets serieus mis is
NIET WAAR: Zilverwijzer richt zich tot ‘gezonde’ ouderen zonder ernstige psychische en cognitieve klachten die willen werken aan hun persoonlijke groei. Dit zorgt ervoor dat ze zich beter in hun vel voelen, dat ze beter bestand zijn tegen de veranderingen die ouder worden met zich meebrengt en dat ze maximaal van het leven kunnen genieten.
7. Depressie is een zwakte, geen gezondheidsprobleem
NIET WAAR: Een depressie ontstaat steeds door een samenspel van verschillende oorzaken. Zo beïnvloeden verschillende lichamelijke (genen, chemische verstoring in de hersenen, alcoholgebruik,…), psychische (lange periode van stress, persoonlijkheid, familiale problemen,…) en sociale (uitsluiting en eenzaamheid, natuurrampen,…) oorzaken elkaar. Iedereen kan dus een depressie ontwikkelen.
8. Er is nergens informatie of steun te vinden
NIET WAAR: Hulp voor klachten kan je vinden bij vrienden, familie, buren, de huisarts, de verpleegster, … Het is belangrijk om je zorgen te kunnen delen. Je gevoelens opkroppen kan leiden tot fysieke en psychische klachten. Zit je met iets dat je niet bij je naasten kwijt kan, dan kan je dat misschien wel vertellen aan psychologen, praat- of zelfhulpgroepen, Centra voor Geestelijke Gezondheid,…. Als je geen of slechts enkele klachten ondervindt, kan Zilverwijzer helpen om depressie in de toekomst te voorkomen.
9. Depressieve klachten zijn niet te behandelen
NIET WAAR: Het is belangrijk deze klachten in de eerste plaats te voorkomen. Als er toch sprake is van ernstigere depressieve klachten is de combinatie van psychotherapie (cognitieve gedragstherapie) en medicatie (antidepressiva) aangeraden. Het is bewezen dat psychologische behandelingen bij patiënten met depressieve stoornissen werken.
10. In de Zilverwijzer-groepssessies ben ik VERPLICHT om te praten over gevoelige thema’s en MOET ik mijn ziel blootleggen.
NIET WAAR: Tijdens de groepssessies wordt praten aangeraden, maar niemand wordt verplicht deel te nemen aan het groepsgesprek. Het maakt in Zilverwijzer niet uit WAT je deelt, je er comfortabel bij voelen is veel belangrijker! Praten over gevoelige thema’s kan zeker, maar je kan het evengoed over andere belangrijke zaken in je leven hebben, bijvoorbeeld kleinkinderen, verhuis naar het woonzorgcentrum, kwaaltjes, …. Daarnaast zal er ook elke keer aandacht besteed worden naar wat er wel goed gaat in je leven.